Om hur bankerna skapar pengar

Mads Palsvig förklarar hur vissa bankers ägare använder bankerna som verktyg för att göra insideraffärer. Detta är möjligt bland annat genom att bankerna kan skapa pengar och därigenom öka penningmängden vilket ger prisstegring. Den svenska bostadsbelåningen har femfaldigats de senaste två decennierna. De kan också dra tillbaka pengarna vilket gör att fastigheter och andra tillgångar minskar i värde.

Han anser att endast riksbanken ska ha rätt att skapa pengar.
Slut på sammanfattningen. Mads Palsvig arbetade på Morgan Stanley som värdepapperstrader vilket innebar att han handlade i svenska statsobligationer för många miljarder. Han var framgångsrik i sitt arbete men kunde inte låta bli att undra varför fattiga länder blev ännu fattigare när de hade fått hjälp av IMF- den internationella valutafonden.

IMF tvingar fattiga länder att sälja ut och privatisera sina tillgångar vilket öppnar för ekonomiska klipp av olika privata intressenter. Han gjorde misstaget att ventilera dessa frågor på ett internt möte men också i en middag med Janet Yellen som senare blev chef för mäktiga Federal Reserv som är den amerikanska riksbanken. Kort därefter fick han sparken och har sedan dess satt sig in i frågan om hur banker genererar pengar och hur bankerna används av internationella finansintressen för att sko sig.

Han har också bildat ett parti i Danmark som kallas JFK21. Han förklarar att många afrikanska staters riksbanker styrs av utländska intressen vilket bidrar till en dålig ekonomi. Däremot hade Libyen under Muammar Khadaffi kontroll över sin egen riksbank vilket också bidrog till att landet hade så bra ekonomi. Han berättar att Federal Reserv som ger ut dollar i USA är privatägt. Det var bland annat detta J.F. Kennedy försökte påverka en kort tid innan han blev mördad. Han öppnade för att den amerikanska staten själv skulle producera dollar utan inblandning av privata intressen.

Det här inlägget postades i Första-sidan. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *